sähköautoja

Asiantuntija sähköautojen maailmanvalloituksesta: ”Se joka väittää niin, on lukenut liikaa sarjakuvia” – Tuulilasi

 

Japanilainen Horiba Ltd. on yritys, joka on kehittänyt välineet autojen tarkkoihin päästömittauksiin. Juuri heidän laitteitaan käytettiin, kun esimerkiksi Volkswagen narahti päästöhuijauksista. Yhtiön toimitusjohtaja ei usko automaailman sähköistymiseen.

Vaikka dieselautojen kuolemasta on alettu puhua yhä voimakkaammin sanankääntein, yhtiön toimitusjohtaja Atsushi Horiba pitää puheita täydellisinä yliyönteinä.

Horiban mukaan emme tule näkemään päivää, jolloin kaikki maailman autot olisivat päästövapaita. Hänen mukaansa polttomoottoriautot elävät ja voivat hyvin myös tulevaisuudessa.

”Jos joku järkevä ihminen väittää, että tulevaisuudessa 100 % autoista tulee olemaan sähköisiä, hän on lukenut aivan liikaa sarjakuvia”, Horiba sivaltaa.

”Eikä tässä ole kyse teknologiasta, vaan kylmistä faktoista. Dieselit tulevat edelleen olemaan vahvoilla varsinkin kehittyvillä markkinoilla. Sähköautot tulevat valtaamaan korkeintaan kolmasosan markkinoista. Miksikö? Siksi, että infrastruktuuri ei vain mahdollista sitä. Sähköautojen lataus onnistuu varmasti urbaanissa ympäristössä erittäin hyvin, mutta on mahdoton nähdä, miten sellainen olisi mahdollista maailmankolkissa, missä eletään kaukana maaseudulla ja populaatio on vähäinen”, Horiba paalutti Bloombergille.

Vaikka sähköautoista kohistaan valtavasti, esimerkiksi Yhdysvalloissa sähköautojen osuus myynnistä on vain alle 1 %.

Bloombergin arvioiden mukaan sähköautot voivat ohittaa myynnissä polttomoottoriautot noin 20 vuoden aikana. He myös ennustavat, että noin kymmenessä vuodessa sähköautojen hinnat laskevat samalle tasolle kuin polttomoottoriautojen.

”Näin voi toki käydä, mutta se on pitkä aika. Siihen saakka autotehtaiden on panostettava ja investoitava voimakkaasti myös polttomoottoriautoihin. Jos he eivät niin tee, ne tuskin selviävät hengissä”, Horiba visioi.