Sähköpyörä

Sähköpyörien hankintatukiin varattu 16 miljoonaa euroa – “Sähköpyörien määrä tulee kasvamaan

Liikenne- ja viestintäministeriö ehdotti tänään 400 euron suuruista tukea, jonka yksityishenkilö voisi saada hankkiessaan uuden sähköavusteisen polkupyörän. Hankintatuki rahoitettaisiin vuosille 2018–2021, ja sitä voisi mahdollisesti hakea jo heinäkuusta lähtien.

Ehdotettua hankintatukea vastaavia malleja on ollut käytössä muun muassa Ruotsissa ja Norjassa. Saadut tulokset ovat olleet rohkaisevia: hankintatuki on lisännyt sähköpyörien määrää, kertoo ministeriön ylitarkastaja Eleonoora Eilittä.

– Uskomme, että sähköpyörien määrä tulee kasvamaan tuen ansiosta. On vaikea antaa tarkkaa arviota kuinka paljon, koska hankintatuki ulottuu useamman vuoden päähän, Eilittä kertoo.

Rahat sähköpyörien hankintatukeen on varattu sähkökäyttöisten henkilöautojen hankintatukeen ja muuntotukiin varatusta budjetista.

Eilitän mukaan tämän kokonaisuuden budjetti on 24 miljoonaa euroa, josta henkilöautojen hankintatuet ja muuntotuet vievät kumpikin neljä miljoonaa euroa.

– Karkeasti sähköpyörien hankintatukiin on siis varattu 16 miljoonaa euroa. Kuitenkin viimeisten vuosien osalta sähköautojen hankintatuen suosio riippuu pitkälti autojen hintakehityksestä.

400 euron tasasumma pyörästä riippumatta

Ministeriö päätyi 400 euron tasasummaan, koska tuen kulumista pystytään näin valvomaan helposti, ja myös arvioimaan, mikä tuen tarve on jatkossa, Eilittä kertoo.

Sähköpyörien hinnoissa voi olla tuhansien eurojen eroja. Ministeriössä harkittiin myös, että tuki olisi tietty suhteellinen osuus pyörän kauppahinnasta.

– Toki ollaan arvioitu eri vaihtoehtoja. Yleisesti ottaen voi sanoa, että valtaosa myydyistä pyöristä maksaa 1500–2500 euron väliltä, eli sen takia tähän 400 euron summaan päädyttiin.

Ehdotusta valmistellessa on keskusteltu myös pyöräalan toimijoiden kanssa.

Pyöräkauppias: “Kuluttajan etu”

Helsinkiläisen pyöräliike Larunpyora.comin omistaja Mikael Luostarisen mielestä ehdotettu hankintatuki kuulostaa järkevältä ja tulee kiihdyttämään sähköpyörien kauppaa. Hän uskoo sen vastaavan sähköpyörien kasvavaan kysyntään etenkin työmatkapyöräilyssä.

– Uskon sen antavan lisäboostin siihen, että sähköpyöräily lähtee yhtä isoon liitoon kuin keski-Euroopassa, missä myydään lähes enemmän sähköpyöriä kuin tavallisia, Luostarinen arvelee.

Luostarinen pitää 400 euron hankintatukea riittävänä kannustimena. Hänen mukaansa moni kuluttaja odottelee turhaan sähköpyörien hintatason tippumista, sillä hinnat eivät ole laskemassa.

– Tavallaan tämä auttaa siihen kysymykseen ihmisten puolelta. Ihan varmasti neljänsadan helpotus auttaa. En usko tämän vaikuttavan hintoihimme, tuki on kuluttajan etu, Luostarinen kertoo.

Pyöräkauppiaan mielestä tukia voisi tarjota yhtä lailla tavallisenkin polkupyörän hankintaan.

– Samalle viivalle kaikki pyörät.

Lähde: Yle