Yhteiskäytöllä ja jakamistaloudella on potentiaalia Rovaniemellä

Taloyhtiöissä yhteiskäytössä olevia sähköautoja on ollut vain Helsingissä ja maaliskuun alusta myös Turussa. Niitä on nyt tulossa uusiin asuntoyhtiöihin Rovaniemellä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Rovaniemellä ensimmäiset yhteiskäyttöautot tulevat niin sanotun kymppikorttelin kolmeen asunto-osakeyhtiöön. Niihin tulee yhteensä neljä yhteiskäytössä olevaa autoa. Asukkaat voivat käyttää autoja tuntihinnalla.

Vaikka Rovaniemi on etelän keskuksiin verrattuna pieni kaupunki, täällä on potentiaalia monenlaiselle yhteiskäytölle, sanoo jakamistaloutta tutkinut Lapin yliopiston tutkija Maria Hakkarainen.

– Toiminta on yleistymässä ja kasvamassa koko aja. Tällä hetkellä se on Helsingissä tyypillisempää toimintaa kuin täällä Lapissa, mutta se tulee kyllä kovaa vauhtia myös tänne, Lapin yliopiston Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin tutkija Maria Hakkarainen sanoo.

– Voidaan ajatella, että Lappi on Helsingin jälkeen seuraava paikka jossa tällainen lähtee toimimaan meidän matkailijapotentiaalinkin takia. Paikalliset kysyvät, mutta myös matkailijat kysyvät tämän tyyppisiä palveluita ja molemmat vievät eteenpäin tämän tyyppistä kehitystä.

Jakamistalous ja yhteiskäyttö saattaa tuntua aivan uudelta idealta. Siinä jaetaan, lainataan tai vuokrataan tavaroita, kaikkea ei tarvitse itse ostaa ja omistaa.

Mutta ei tarvitse mennä edes kovin kauas historiaan, kun sieltä löytyvät sonniosuuskunnat, ryskiosuuskunnat ja monet muut yhteisomistuksen muodot.

Nykyaika ja varsinkin internet ovat johtaneet siihen, että pyörä on keksitty uudelleen. Netin kautta löytyy Uber-kyytipalveluja ja kimppakyytejä, Facebookin ”roskalavoilla” jaetaan tarpeettomia tavaroita ilmaiseksi.

Ja tietenkin Airbnb-majoituspalvelu, jossa samalla tavalla kuin yhteiskäyttösähköautoilussa Rovaniemi on valtakunnan etunenässä. Tutkijan mukaan Rovaniemellä onkin sopivaa asennetta jakamistalouteen.

– On tietenkin puhtaasti meidän matkailun ansiota, että Airbnb on noussut täällä sellaiseen lentoon. Mutta täällä ollaan muutenkin avoimia kehittämään tämän tyyppistä toimintaa, tutkija Maria Hakkarainen sanoo.

Lue lisää