sähköauton lataaminen

Mitä maksaa sähköauton lataaminen?

Sähköauton voi ladata kotona tai julkisella latauspisteellä, Mutta mitä maksaa sähköauton lataaminen?

Sähköautolla ajaminen on edullista, jos vertaat bensakustannuksiin. keskimäärin kulut sataa ajettua kilometriä kohden ovat noin kaksi euroa. Pääsääntöisesti kuitenkin Suomessa sähköautoja ladataan useimmiten vielä kotona. Esimerkiksi abc on joissain paikoissa mahdollistanut jo sähkökäyttöisten autojen lataamisen. Pikalatauspisteissä maksimiteho on 50kw.

Teslan Supercharger -latausasemia on ABC-ketjulla: Pyhäjärvellä, Hirvaskankaalla, Toijalassa ja Paimiossa. Supercharger pisteillä lataaminen on maksutonta, ne lataavat Model S:n minuuteissa. Supercharger -asemilla pystyy lataamaan puolessa tunnissa 270 ajokilometriä lisää. Tesla Supercharger -asemilla kaikki kyseisen mallin omistajat voivat ladata autonsa maksutta. Suositeltu latausaika on kuitenkin 40 minuuttia, jolla mahdollistaa 400 kilometrin ajosäteen.

Bensa vs Sähköauto ajokustannukset.
Bensa-autolla 100 ajokilometriä 7,5 litran keskimääräisellä kulutuksella noin 10 euroa.
Sähköautolla 100 ajokilometriä 15 Kwh keskimääräisellä kulutuksella noin 2 euroa.
Eroa on siis huimasti. Bensakäyttöinen auto on peräti viisi kertaa kallimpaa ajaa. Toki sähköauton ajokustannuksiin vaikuttaa missä autoa ladataan. Kuten edellä mainittiin on joitakin sähköautoja mahdollista ladata maksutta. Normaalisti sähköautojen akut ladataan täyteen kotona. Sähköauton ajokustannukset muodostuvat siis täysin sähkön hinnan mukaan.

Sähköauton lataaminen kotona

Sähköauton lataaminen kotona on yleisin paikka “tankata” auto, esimerkiksi yön aikana. Kun ladataan vaikka 24kwh akun omaavaa sähköautoa tyhjästä akusta täyteen akkuun kotilatauspisteellä. Tulee lataus maksamaan noin 3 euroa. Ero on huomattava, jos verrataan bensakäyttöisen auton täyteen tankkaamista joka maksaa samoilla ajokilometrisäteillä noin 80 euroa.

Kotona sähköauton lataaminen onnistuu kotitalouspistorasiaa eli niin kutsuttua sukopistoketta käyttäen. Sen käyttöä ei kuitenkaa suositella jokapäiväiseksi ratkaisuksi turvallisuussyistä. Kun käytetään asianmukaista älylatauslaitetta latausaika lyhenee vain muutamaan tuntiin. Se on myös huomattavasti turvallisempi vaihtoehto, sillä laitteissa on varmistettu kytkentä automaattisesti ennen lataustapahtumaa. Sähköautojen tekniikka kehittyy kuitenkin jatkuvasti, joten kannattaa seurata uutisia tiheästi.

Toistaiseksi sähköauton lataaminen julkisilla paikoilla on pääosin ilmaista. Liekö asia muuttuvan lähitulevaisuudessa.

 

Sähkölatauspisteet

Tänäpäivänä sähkölatauspisteiden löytämiseksi voi käyttää apunaan google karttatyökalua, johon on merkitty kaikki paikat joissa voi ladata sähköautoja. Usein ne on sijoitettu esimerkiksi jonkun kaupan tai kahvilan läheisyyteen, jotta latauksessa kuluva aika olisi mahdollisimman vaivatonta.